Ultraljud

Jag fick en fråga om hur det kom sig att vi redan gjort två ultraljud så vad passar inte bättre än att göra ett litet inlägg om det?

I vissa länder gör man ultraljud varje månad och i Sverige har är det vanligtvis endast vid RUL om man inte ligger på.

Med Lovis gjorde vi sammanlagt fem ultraljud. Det första i vecka åtta för att jag var så orolig och för att kunna förstå behövde jag se att jag faktiskt hade något i min mage. Andra ultraljudet gjorde vi i vecka 14, också på grund av oro. Tredje i vecka 19 (RUL). Fjärde i vecka 24 på grund av att jag fick sjukaste smärtan i magen på jobbet. Då trodde jag antingen att jag fått missfall eller att jag var på väg att föda men det visade sig att en förstoppning satte igång sammandragningar. Det sista ultraljudet gjorde vi i vecka 40 eller 41 för att Lovis hade avvikit något från sin kurva i magen, förmodligen för att hon låg så långt ner.

Bild från ultraljud nr två med Lovis. tempImageForSave

Första ultraljudet med bumling nr två gjorde vi i vecka åtta och denna gången var det inte på grund av oro utan på grund av att se så att hjärtar slog så att läkaren sedan kunde skriva ut medicin för illamående åt mig. Jag började då äta Lergigan Comp, vilket jag fortfarande äter men nu tar jag endast en tablett om dagen istället för fyra som jag tidigare gjort. Idag har jag i och för sig inte tagit något och jag har intr spytt, hurra.

Andra ultraljudet gjorde vi i vecka 13. I Halmstad håller de på att öva inför att börja med KUB-tester och nu erbjuds man att göra enbart ultraljudet och inte blodprovet för att barnmorskorna ska lära sig att mäta vätskespalten i nacken. Det var här all min ångest och mitt dåliga samvete släppte. I 45 minuter fick vi kolla på bebisen i magen. Bebisen såg ut som en bebis och det var en kopia av Lovis. Allting såg bra ut, en livlig bebis med tickande hjärta, två ben och två armar. Som sagt syftet med testet var att kolla nackspalten för att se risken för kromosomfel. Bebisens nackspalt låg runt 1,2 mm och man vill inte att bebisen ska ligga över 3,5 mm så vår bebis har väldigt lågt. Hade det varit över så hade man blivit utredd av läkare.

Nu längtar vi efter RUL den 24 mars. Jag hoppas vi kan få reda på om det bor en liten snopp eller snippa i min mage.

Bild från ultraljud nr två med bumling nr 2.tempImageForSave

PUSS&KRAM

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>